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dc.contributor.authorUrquizo Cruz, Elena Patricia-
dc.contributor.authorSánchez Salcán, Narcisa de Jesús-
dc.date.accessioned2020-09-14T13:36:30Z-
dc.date.available2020-09-14T13:36:30Z-
dc.date.issued2019-12-01-
dc.identifier.citationUrquizo Cruz, E., & Sánchez Salcán, N. (2019). EXTRACTO DEL MAÍZ MORADO COMO INDICADOR QUÍMICO. Chakiñan, Revista De Ciencias Sociales Y Humanidades, (9), 45-57. https://doi.org/10.37135/chk.002.09.08es_ES
dc.identifier.issn2550-6722-
dc.identifier.otherDOI: https://doi.org/10.37135/chk.002.09.08-
dc.identifier.urihttp://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/6967-
dc.descriptionThe access to the use of chemical indicators in the teaching of acid - base theory causes limitations in the learning of chemistry. Because of this, the present study was carried out with the objective of extracting anthocyanins from purple corn and its use as a chemical indicator for the qualitative identification of the acidic, neutral and / or basic characteristic of various substances in everyday life. It is a basic research, with an explanatory level and quantita tive approach, based on the positivist paradigm; The research design is experimental with post - test, the method applied to obtain the indicator was the heuristic. The chemical indicator obtained was used in experimental activities with students of Bachillerato in two educational institutions: “11 de Noviembre” and “Combatientes de Tapi” along with the second semester students from the Experimental Sciences: Chemistry and Biology at “Universidad Nacional de Chimborazo”; educational institutions located in Riobamba - Ecuador. The technique for data collection was the observation through qaregistration form. The results obtained showed that the purple corn extract constitutes an optimal indicator, which during the learning process allowed the identification of the acidic, neutral and basic character of the substances in a macroscopic way based on the color change according to pH values.es_ES
dc.description.abstractLa presente investigación propone la extracción de las antocianinas presentes en el maíz morado y su utilización en la identificación cualitativa del carácter ácido, neutro y/o básico de variadas sustancias de la vida cotidiana. El tipo de investigación es básica y aplicada, el diseño de la investigación fue experimental. El extracto fue utilizado como indicador en actividades experimentales de Química, con estudiantes de las Unidades Educativas: 11 de Noviembre (40 estudiantes) y Combatientes de Tapi (37 estudiantes) en la asignatura de Química de primer año de Bachillerato del período lectivo Septiembre 2018-Julio 2019; y con los estudiantes de segundo semestre de la Carrera de Ciencias Experimentales: Química y Biología (33 estudiantes) del periodo académico febrero 2019-agosto 2019 de la Universidad Nacional de Chimborazo, en la asignatura de Química Inorgánica; instituciones educativas ubicadas en la ciudad de Riobamba-Ecuador. Los resultados obtenidos demostraron que el extracto del maíz morado es un óptimo indicador porque permitió que los estudiantes caractericen las sustancias en ácidas, neutras y básicas de manera macroscópica en base al cambio de color del indicador según las medidas de pH realizadas.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional de Chimborazoes_ES
dc.format.extent45-57 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherRiobamba: Universidad Nacional de Chimborazoes_ES
dc.relation.ispartofseriesNúm. 9 (2019): Chakiñan;-
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectAprendizajees_ES
dc.subjectindicador químicoes_ES
dc.subjectácidoes_ES
dc.subjectbasees_ES
dc.subjectmaíz moradoes_ES
dc.titleEXTRACTO DEL MAÍZ MORADO COMO INDICADOR QUÍMICOes_ES
dc.typeArtículoes_ES
Aparece en las colecciones: Artículos Chakiñan

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